AMERİKA TÜRKİYE İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR
A.B.D’ nin Türkiye hakkındaki düşüncelerini anlayabilmek için Ortadoğu ve Anadolu coğrafyasına bakışını bilmek gerekir. NATO ve Birleşmiş Milletlerin üyesi olan Türkiye’ye karşı hiçbir zaman samimi ve dürüst olmadığı bir gerçek. Dost olmamıştır demeyeceğim çünkü devletlerarası dostluklar yoktur, çıkar öncelikleri vardır.
1950 li yıllardan bu tarafa Türkiye’yi kontrolünde, kalkınmamış kendine muhtaç Türkiye olarak görmüş ve görmektedir. Sanayi hamlesini yaptırmamış, Savunma Sanayine el uzattırmamış, kendi ne uzattıysa onunla yetinmesini isteyen bir ülke olarak görmüştür.
Anadolu coğrafyası önemli coğrafya olduğu için bunları düşünürken Orta Doğuda da ancak Türkiye ile yakın olunursa bir şeyler yapabileceğinin farkındadır.
Bu topraklar üzerindeki amaçlarından en önemlisi Yahudilere büyük bir devlet kurdurmak ve ona kalkan olabilecek ikinci bir Kürdistan devletçiği yaratmaktır.
Bir başka amacı Ortadoğu ve Anadolu coğrafyasının yeraltı zenginliklerini sömürmek ve devletinin yaşam süresini uzatmak ve güçlü devlet olarak kalmasını sağlamaktır. Bir başka önemli ereği de, stratejik ve jeostratejik açıdan yüksek düzeyde önemli Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasını kontrol altına almaktır. Bunu başardıkları zaman haliyle de denizlerde de çok önemli üstünlük sağlayacaklardır.
***
Yönetenlerimizin Dış politikada da yaptıkları hatalar nedeniyle Türkiye’nin etrafı çevrelenmeye başlanmıştır. Amaçları ve yolları belli olan ABD’ne Orta doğuda çıkardığı ilk Irak kargaşasında destek verilmiştir. ABD’i terör örgütü PKK/YPG ye tırlar dolusu malzeme desteği vermiş, tutarlı bir politika izlemememiz sonucu burnumuzun dibine gelmişlerdir. Sıcak denizlere inme histerisi yüz yıl öncesine dayanan Rusya da bugün Ortadoğu’nun güçlü ve önemli bir aktörü halinde gelerek karşımızda durmaktadır. Ayrıca vesayet savaşlarıyla İngiltere ve Almanya, İtalya, Fransa gibi AB ülkeleri de burnumuzun dibinde güçlerini konuşturmaktadır.
***
Amerika da CIA’ nın yan kuruluşu olan RAND, Amerika Savaş Bakanlığı için hazırladığı “ ABD-Türkiye Stratejik Ortaklığı ve ABD ordusu için çalışmalar” (1) adlı raporda Türkiye ile ilgili değişik senaryolar, tahmini düşüncelerini ortaya konmaktadır.
Türkiye politikası bu çizgide devam ederse sıkıntıların büyüyeceğini, arzu edilemeyecek gelişmeler olabileceğini belirtmektedir. Rapor özetle şu tahminleri kapsamaktadır.
“-Türkiye zorluk çıkarır ama yine NATO üyesi olarak kalır.
-2023 seçimlerinde muhalif bir lider çıkar seçimi alır, 2017 anayasasını değiştir eski parlamenter isteme döner ve Batılı dış ilişki ve güvenlik politikası takip eder.
-Veya AB ve ABD ile karşılıklı güvensizlik politikası sonucu NATO’dan ayrılır, Avrasya ve Ortadoğu ile yakın ilişkiler kurar, sonucu askeri müdahaleyi getirir.”
Biz bu tasarım ve tahmini düşüncelerin içinde olmadan, Batı’dan Ve NATO’dan ayrılmadan, kendi kararlarımızı kendimiz alarak, hiçbir etki altında kalmadan ve kendi çıkarları doğrultusunda karar veren bir ülke olarak kalırız, kalmalıyız.
Fuat YILMAZER
- Nedim Şener- 21 Şubat 2020- Hürriyet Gazetesi