ТUVA TÜRKLERİNİN NAADIM BAYRAMI
Naadım kelimesi Moğolca olup bayram, eğlence, kutlama ve oyun anlamına gelmektedir. Bu bayram Tuva Türkler'inin geleneksel hayvancılıklarıyla ilgili bayramlarıdır. Her sene Ağustos ayının ortalarında kutlanır. Bayram'ın olmazsa olmazları ise milli güreşi "hureştir", at yarışları ve okçuluktur. Çadırların, atların ve milli kıyafetlerinin süslemeleri de bayramın bir parçasıdır. Naadım Tuvalı hayvancıların ödüllendirildiği bir gündür. Tuvalılar bu bayramı 1922 yılında Tuva Cumhuriyet'inin kuruluşuyla birlikte kutlamaya başlarlar. Sovyetler Birliği döneminde bu bayram yasaklanmıştı. Daha sonra sistemin çöküşüyle bu bayram tekrar kutlanmaya devam etmiştir.
Hayvancılık bayramını Türkler çok eski zamanlardan beri kutlamışlar. Fakat her boy bu bayramı farklı isimle adlandırmışlar. Tuvalılar da buna Naadım demişler. Bu bayramın asıl amacı soylarının geçmişine ve büyüklerinin anısına saygı ve minnettarlık göstermektir.
Bayrama günler öncesinden hazırlıklar yapılır. Çadırlar geleneksel el sanatlarıyla süslenir, bayanlar atlar için milli motifler içeren aksesuarlar hazırlarlar ve kutlamada giyilecek milli geleneksel kıyafetler hazırlanır.
Bayram büyük kazanlarda o bölgelerin koruyucu Tanrıları adına adak edilen küçük ve büyük baş malların etlerini pişirmekle başlar. Kadınlar kendi aralarında hazırladıkları milli yemeklerini de bayram sofrasına sererler. Hemen ardından milli güreş ve at oyunları yarışları da başlar. 5-13 yaş erkek çocukları ayrı, daha büyükler ayrı olmak üzere iki yerde yarışlar devam eder. Bu arada kadınlar da kendi aralarında el sanatları ve mutfak hünerlerini sergileyerek yarışırlar. En iyiler seçilir ve o yılın en iyi çobanı, seyisi ve hayvancıları ile birlikte ödüllendirilir. Diğer yarışların da kazananları mükafatlandırıldıktan sonra hayvan ve o bölgenin koruyucu Tanrısına şükran edilerek dua okunur. Daha sonra tüm katılımcılara geleneksel yemekler ikram edilir. Yemek sonrası bayramın şarkı, dans ve eğlence kısmı başlar. Naadım bayramı Tuva Türkler'inin geçmişten günümüze kadar gelen milli kültürlerini içeren çok renkli ve eğlenceli zengin kutlamalarıdır.
Touvans’ festival «Naadym»
The word «naadym» in Mongolian language means fun, holiday, game. This feast is associated with traditional animal husbandry of Touvans, and celebrates annually in mid-August. National Games as «huresh» (wrestling), horse racing, and archery on are mandatory on «Naadym». In addition, decoration of yurts, horses and national dress is a part of the holiday. «Naadym» is a farmers’ rewarding day. People began to celebrate it from the day of forming Republic of Touva in 1922. In Soviet times, the holiday canceled, however, after the collapse of the Soviet Union it again began to celebrate.
Turkic people celebrate livestock holiday since ancient times, although each tribe calls it differently. The main purposes of the celebration are the memory of the history of the tribe, honor and thanks to the elders.
They gear up for the holiday for a few days. Yurts decorated with handmade crafts; women make accessories for horses with national ornaments, and wear festive traditional costumes, etc.
They cook meat of large or small cattle in a large cauldron, brought in the sacrifice to God – to a guardian of the place where they live. Women prepare traditional dishes and set the table. Following this, racing and wrestling immediately starts. Children aged 5-13 years and adults compete apart. At the same time, women also organize competitions, showing their craft and culinary skills. After games, they announced the best shepherd, farmer and stableman and award prizes. Following this, they reward all winners of competitions, and after read a pray to God – the keeper of the animals and of their native land. Then everyone treats with prepared festive food.
Songs, dances and fun starts after the meal. «Naadym» includes Touvans national culture and one of the most colorful and rich holidays extant from the depth of centuries.
FACEBOOK YORUMLAR