Celil ALTINBİLEK

Celil ALTINBİLEK

[email protected]

Manisa Kitap Fuarı’nın Ardından

11 Ekim 2018 - 21:04 - Güncelleme: 11 Ekim 2018 - 22:22

~~Manisa Kitap Fuarı’nın Ardından

      Teknolojinin bu kadar ilerlediği zamanlarda, kitaplara ulaşmanın yolu kolaylaşmışken, zorluklara rağmen, kitap fuarları işleyişine devam etmektedir. Bu yıl ikincisi düzenlenen Manisa Kitap Fuarı da işlevinin yanında başka unsurlarla da gündemde olmuştur.
     Bu fuarların çok maliyetli oldukları, okuyucunun, talep edenin de belirli sınırlarda kaldığı düşünülürse, düzenleyicilerinin işlerinin hiç de kolay olmadığı hemence görülür, Kitap fuarları her türlü zorluklara rağmen yoluna devam etmeye çalışmaktadır.  Böyle olunca da bu firmalara bir takım destek ihtiyacı doğmaktadır. Bunlar, her türlü maddi manevi desteği alarak faaliyetlerini sürdürmeye çalışırken, başta eğitime dayalı kurumlar olmak üzere, diğer resmi ve özel kuruluşlardan da destek alarak işlerini yapmaya çabalamaktadırlar.
     Artık, ülkemizde kültüre hizmet eden kurumlarında anlayışında bir farklılık meydana çıkmıştır, eski zamanlarda kâr amacı gütmeden Milli Eğitim, Kültür Bakanlığı gibi Devlet Kurumları uygun ve kaliteli kitaplar basarlardı. Şimdilerde ise devlet buradan geri çekilmiş ve devam edilen bazı kurumlarda da maliyet ve kâr unsuru öncelikli hâle gelmiş ve destekler de gözle görülür şekilde azaltmıştır, kamunun böyle durduğu durumda,  özel firmaların maliyet hesabı yapmasından daha doğal ne olabilir. Fuara gelen, kitap satan katılımcı firmaların masraflarını karşılayıp kâra geçmesi esastır. Böyle zor şartlarda fuar düzenlemek, hele bir de taşrada olursa, bir hayli cesaretli bir iş olup, Organizasyonu yapan firmayı kutlamak gerekir.
     Yine de Belediyeler, Odalar ve Bazı devlet kurumları bu tür fuarlara kısmi destekler vermektedirler. Diğer bir en önemli destek ise Milli Eğitimin öğrencileri toparlayıp fuarlarla buluşmasını sağlamaktır. Bu fuarların bizce de en önemli ve faydalı tarafı her ne kadar herkesin okuması gerektiği ve bunun sağlanması olsa da, asıl büyük hedef öğrencilerin ve gençlerin kitapla tanışması, temas etmesi, okuma ve anlama alışkanlıklarının kazanılmasıdır. Ancak ve ancak okuyan anlayan, fikir yürüten, çalışkan kimselerin elinde bu memleket yükselecek, layık olduğu yerlere gelecektir.
     Fakat okumanın, fikir yürütmenin, sanatın ve kültürün farkına varmayan nice kimseler vardır ki bunların bir kısmı her şeyi kendilerinin bildiğini sanmaktadırlar, daha hazini, her şeyi kendilerinin düzeltebileceğini düşünmekte ve kaderin cilvesi ki belirli bir makamda belirli bir yerde bir yetkiyle oturmaktadırlar. Bir belediye’nin özel kalem müdürü fuara gelen yazarları beğenmeyip bunlar bizim mahalleden değil demek suretiyle icraya geçerek, nasıl oldu ve gücü yettiyse! öğrencilerin fuarla organize ilgisini kesmekte muvaffak olması ne acıdır. Basında birkaç densiz kimsenin de buna destek olması ne gariptir.
     Manisa fuarında ayrıca çeşitli yazarların katılımıyla kültür ve kitap sohbetleri yapılması önemli ve kayda değer bir çalışmadır. Maceralarla sona eren bu kitap fuarında, organizasyon firması her türlü zorluklara karşı mücadele etmiş,  fuarı başarıyla tamamlamıştır. Birlikten ve beraberlikten her alanda kuvvet ve güç doğar, ayrılıklar bizi zayıflatır.  Önümüzdeki yıllarda bu tür etkinliklerin daha hacimli olarak devam etmesi ve geniş katılımın olması temennimizdir.
Celil Altınbilek                                                                09.10.2018           

Reklam