Manisa’dan Geçmeyen Otoyol
Her yeni gelişmeyle birlikte insanlar da, şehirler de değişimden payını alır ve yeni şekle bürünür. Gelişimin getirisi, insanlara rahatlık ve yeni imkânlar sağlaması, refahı- faydasını herkese yaymasıdır. Elde edilen kazanımları takdir etmekle birlikte, kararında olmayan düşünce- kültür uygulamaları ve zihniyeti ile Türkiye’nin kapitalizme boyun eğdiği devirden beri çok yerde, şehirleşme bir yağmaya dönüştü. Hızını ve derecesini hep arttırdı. Bu gidiş nereye ulaşacak derken, işin sonunun neredeyse can çıkmadan bitmeyeceği kanaati oluştu. Pek çok şehir ve mahal bu kaderi paylaştı.
Fakat bazı şehirler bu yağma- karmaşadan daha fazla nasibini aldı. Manisa da Nefes Almayan, karmaşık şehirlerden biri oldu çıktı. Kötü yapılaşma, üst üste binen evler, daracık yollar, ulaşım ve otopark sorunu, yeşile hasret, rüzgarsız, dikine büyüyen, kalabalıklaşan şehir gittikçe daraldı, evsafını kaybetti, rant kapılarına kucak açtı. Şehirlerin, işlerin güçlerin çehresi değişti, gücü olan, daha güçlü oldu. Vatandaş kadere! teslim oldu. Oysaki Kamunun kazanımı millete dönüşümle ülkenin kazanımıydı.
Büyük bir tanıtımla, İzmir- İstanbul otoyolunun Ağustos 2019 da resmi açılışı yapıldı. Bu yol kadim şehir Manisa’nın giriş ve çıkışlarından otuz- otuz beş km uzağından geçmektedir. Bu konuda biz daha önce bir yazı yazmıştık fakat dört ağustosta yaşadığımız bir olay bize tekrar yazmaya zorladı.
Aracımızla Aydın otoyolundan Manisa’ya gelirken Bornova girişinde mevcut levhanın yanına, daha sonra konduğunu geç anladığımız bir levha gördük. Bu yeni ve büyük levhada otoyol işareti vardı, fakat ücretli yol olduğunun belirtildiğini görmedik. Ankara- İstanbul- Manisa yazan yola girmemizle birlikte farklı bir yolda olduğumuzu anladık, bir türlü çıkış yoktu ve ücretli yoldan önce son çıkış bölümü de bulunmuyordu. Biz gittikçe levhalarda Manisa için uzaklık azalmıyor, artıyordu. Sonra mecburen gişelere girdik, on km gitmeden, gişelerinden 14 liranın üzerinde ücret ödedik, hâlbuki gidişte bunun üç- beş katı mesafe için 5 tl ödemiştik. Peki, Manisa levhalı yola girdik de Manisa’ya ulaştık mı? Tabii ki hayır. Manisa yazan yol bizi Turgutlu’ya çıkardı. Oradan 30 km civarın da giderek Manisa merkezine ulaştık. Yolumuz hem çok uzadı hem ücret ödedik. Ancak rant ekonomisinde insanlar bu kadar yanıltılabilirdi. Manisa bir hayal şehir midir veya ufak bir köy müdür? Manisa sahipsiz kalmıştır, değilse eğer bizim teklifimiz ve talebimiz, şehrin yakınından dahi geçmeyen, bu paralı otoyoldaki levhalardan Manisa isminin kaldırılmasıdır.
Aslında görülen yanlışlar, bu durum, ülke vatandaşlarının yapı meselesidir, insan olma meselesidir. İnsanımızda, bir şeyler yanlış gitmektedir. Yanlışlarda hepimizin sorumluluğu vardır. Yanlışa itiraz da edilebilmelidir. Aksi takdirde, doğru yanlış diye bakmadan, alayı vâlâ ile yolumuza devam ederiz!
Celil Altınbilek 04.08.2019