Celil ALTINBİLEK

Celil ALTINBİLEK

[email protected]

İletişimin Gücü ve Karmaşası

10 Ekim 2015 - 10:59 - Güncelleme: 10 Ekim 2015 - 17:01

İletişimin Gücü ve Karmaşası

Artık bütün dünya insanları birbirine çok yakın. İletişim imkânları geliştikçe insanlar gerçeklere daha çabuk ulaşacaklar, daha bir kolay aydınlanacaklar, insanlık bundan çok yarar sağlayacak ve sonunda çok mutlu olacak diye düşünmek mümkün mü?

Elbette mümkün değil…

Bundan böyle öyle görünüyor ki insanları birbirine yakınlaştıran her bir yenilik, insanları insanlıktan biraz daha uzaklaştırma ihtimalini arttıracak. Gelişimle birlikte bize sunulan belirli kolaylık, rahatlık ve çeşitli nimetleri inkâr etmemekle birlikte, her birimiz önümüzdeki o parlak ışıltıya bakarken, o göz kamaşmasıyla bir adım arkasını göremeyecek duruma düşebileceğiz. Çeşit çeşit oyuncularla sunulan aynı konudaki başka başka fikirlerle, sunumlarla düşüncelerimiz karışacak neye ve kime hizmet edeceğimizi, nasıl karar vereceğimizi düşünüp duracak, yorumlar yapacak veya birçok hayati, insani ve milli duruma kayıtsız kalacak, umursamayacağız.

Zamanımızda canlıların bir benzerinin kopya edilmesi çalışmaları şimdilik hayvanlar üzerinde test edilmekte. Yakında insanlar için de bu gen bilimiyle yeni deneyler yapılması mümkündür. Tabi ki hedef, benzerini yaparken istenilen hedefe uygun,kendi emrinde kullanıbilecek insan özelliklerinin yapılandırılması ve istenilen yararın elde edilmesi olacaktır.

Bu genetik çalışmaları insanlar üzerinde denenmesinden önce fikirler ve inançlar üzerinde denenmesinin çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Fikir ve inanç birlikteliğini sıkı bir şekilde sağlayan ve yalnız kendi fikri sisteminin en iyi olduğuna inanan ve bunu korumak için sağlam bir dayanışma içinde bulunan topluluk, kavim ve milletler kendilerinin güçlü ve devamlı olmasını sağladıkları gibi başka topluluklar üzerinde de üstünlük sağlamayı hedeflemediktedirler.  Bazen bu üstünlük kuvvet kullanarak elde edildiği gibi, bazen de rakiplerinin içine fitneler sokarak, ayrılıklar yaratarak, rakibinin içine kendi özelliklerini kopyaladığı emrindeki kişilere onların elbiselerini giydirip görünüşte onlar gibi göstererek, değişime uğratarak,  üstünlük sağlamak suretiyle gerçekleştirilmektedir.

Bilgilenmek için iletişimden, teknolojiden yaralanmak üzere bilgisayarımıza çağımızın her kapıyı açan anahtarı Gogıl’a bir tarama yaptıralım.  Arama motoruna Hilafet yazdığımızda bize milyonlarca sonucu karşımıza çıkarır. Hem de ne sonuçlar birbirine taban tabana zıt, bir düşüncenin, bir inancın etrafında, aleyhinde, yanında, dışı aynı içi farklı veya en sonunda biraz daha zorlanarak ilmi görüşlere kadar bir sürü fikir, resim, video, film ne ararsanız bulursunuz. 

Yazılı veya seyirlik kitle iletişim araçları dünyanın yeniden şekillenmesinde, bir kamu gücü kadar etkilidir. Çok zaman kamuyla birlikte hareket etmekte, bazen etkisini kamunun da önüne çıkarabilmekte ve sınır tanımamaktadır. Onun gücüne güç katan ve etkisini arttıran sermayesinin büyüklüğü ve yaygınlığıdır

İletişim imkânlarını elinde bulunduranlar, yani onun sahipleri kendine ait belli bir fikri ve inancı geniş kitlelere ve toplumlara kabul ettirebilmesi, onları belirli yönelişlere veya kayıtsızlıklara sevk etmeleri ve bekledikleri maddi manevi getiriyi sağlamaları hiç de zor değildir. Bu her türlü yabancı fikrin amansız hücumlarına, kamu, ilim adamları, kültür ve sanat insanları ne dereceye kadar karşı koyabilir. veya insanlar bu yönlendiriliş ve karışıklıklara karşı ne kadar ilgilidirler. Ne dereceye kadar kendi geçim ve güvenliklerinin kaygısını aşabilir, hür düşünce, insani ve milli değerler için ne dereceye kadar nasıl mücadele edebilirler?

Ancak,bu topraklarda ülkesini ve tüm insanını seven, kendi değerlerini tanıyan, çalışkan ilim adamları ve sanatkârlarının varlığı, hayata ümitli bakmak gibidir.                                           

Celil Altınbilek                                                               10.10.2015                                                     

 

.  

 

Reklam