Gençlerin İlgi Alanları
Gençler ile ilgili çok zaman şikâyetler edilmekte, hayatlarını ve zamanlarını oyunlarla, sanal dünya ile boş geçirdikleri ifade edilmektedir. Bunların bazısı doğru olmakla birlikte, mevcut gençliğin akıllı olduğu ve çok şeylerinde farkında oldukları bellidir.
Çocuklar ve gençlerden şikâyet yerine, biz büyükler ve belirli bir makamda oturan yetkililer, acaba vazifemizi yerine getirip onlara yeterli fırsat ve imkânları sunuyor muyuz? Bunu düşünmeliyiz.
Eğitim sistemini, onun aksaklık ve yetersizliklerini bir kenara koyup, onlar için ne yapmalıyız diye sorgulamamız lazımdır. Eğitimin haricinde, onlara gerekli olan ise kültür ve sanat faaliyetleri ile spordur.
Kültür ve sanat faaliyetlerinde, edebiyat ve sanat evleri açılmalı burası bir nevi kütüphane hizmeti verdiği gibi bu okuma evleri, hür fikrin kalesi olmalıdır. Kültür evlerinde müzik çalışmaları yoğun olarak bulunmalıdır. Burada ağırlıklı geleneksel müziklerimiz olmak üzere olmak üzere hem saz hem de müzik eğitimi ve icrası olmalıdır. Ayrıca bir şubede de fen bilimleri hizmeti verilebilir. Bu hizmetler herkese açık olmakla birlikte başlangıçta sayı kısıtlaması getirilerek, rehber öğretmenler ve sınav sitemi kullanılarak belirli sayıda tutulabilir. Gençler yeteneklerine göre yönlendirilmelidir. Bu uygulamalarda, ideolojiden uzak, aklını kullanan ve donanımlı insan yetiştirme üzerine çalışılmalıdır. Bu projelerde devamlılık esas olmalıdır, kısa süreli kurslar bu iş için yeterli olmamalıdır. Bu projelerde kamu ve belediyeler ortak hareket edebilir. Diğer bir uygulama ise sporda olmalıdır. Şu an futbol Türkiye’nin üzerini yoğun bir şekilde kaplamıştır. Spor, çeşitlendirilerek basketbol ve voleybol ve benzeri dallar desteklenmelidir. Altyapı yani gençlerle spor yapan amatör kulüplere zor şartlarda çalışmaktadırlar. Basketbol ve voleybolda amatör kulüplere destek hemen hemen hiç yok gibidir ve faaliyetlerini gerçekleştirirken de hep bir ücret ödenmektedir. Saha ihtiyacı olan dallardaki tesis ve malzeme sorunu önemli boyuttadır. Örnek olarak, gençlerle basketbol yapan bir amatör kulübün, ne idman yapacağı bir sahası vardır ne de onlara başka bir destek sunulmaktadır. Amatörler, devlet okullarının tesislerinde yüksek ücretler ödeyerek, keyfi ve zor şartlarda çalışabilmektedirler. İdare de haklıdır, okul ihtiyaçlarını! bu şekilde karşılayabilmektedir
Bu projeler zaten mevcut ve yapılıyor denebilir, ancak, mevcut uygulamalar dar çerçevede ve kısıtlı bir durum göstermektedir. Biz, anlatılan özelliklerde ve kapsayıcılığa sahip, mekân ve tesislerin mevcut veya yeterli olmadığını ve anlattığımız projelerin ve desteklerin hayata geçtiği uygulamaların olmadığını düşünmekteyiz. Burada, belediyeler bu uygulamaları-projeleri yapabileceği gibi kamu ile de ortak çalışılabilir. Ancak uygulamada dirayetli, gayretli yöneticilerin sorumluluk alması gerekmektedir. Özel girişim teşvik edilmelidir. Ayrıca kamunun mevzuat desteği de gerekli ve önemlidir.
Kendini yetiştirmiş kültür ve sanatla, sporla uğraşmış donanımlı gençler, bu memleketin geleceğidir. Onlara yapılan yatırım vatana yapılan hizmettir.
Celil Altınbilek 12.11.2019