Güzel Ahlak, Güzel Sanat
“Çocukluğumda çiftçilik yapıyordum. Dedem iyi bir marangozdu, çok iyi ve dürüst bir adamdı. İnsanları severdi ve yardımcı olmak isterdi fakat eğitimi azdı. Ömrü boyunca marangozluk yaptı ve insanları, tabiatı, ağaçları hep sevdi, iç huzuru ve gönül sağlığı vardı.” Diye anlatmıştı Amerikalı Profesör Henry Glassie
Ve devamında: Ben sonra üniversiteye gittim fakat ondan çok şey öğrendim ve kalbimde bir mesaj kaldı. Araştırmalarıma başladığımda, içimde cevap bekleyen şu soru vardı: İnsanların güzel ahlaklı olmalarını sağlayan hususlar nelerdir? Bu sorunun cevabını bulmak için devamlı araştırdım ve Amerika’da her yere gittim. Kızıl derililerin yaşadığı yerlere, kuzeye, güneye her yere. Şimdi çağdaş hayatta her şey çok güzel teknoloji gelişmiş fakat insanlarda biraz üzüntü ve yılgınlık var, bazı şeyleri kaybettiler. Her zaman aklımda bir soru dedemin iç huzuru ve gönül sağlığı nereden geliyor? O, fakir ve eğitimsizdi fakat herkese yardım etmek istedi. Bir gün ODTÜ’de bir kongrede bildiri sunmak için davet edildim. İstanbul’a geldim Galata Köprüsünden geçerken Süleymaniye’yi uzaktan gördüm büyülendim. O anda Türkiye’ye geri gelmeye ve Türkçe öğrenmeye yemin ettim. Sonra ailemle birlikte İstanbul’a geri geldim ve Kocamustafapaşa’da bir ev kiraladım. Kapalı Çarşı’da halıcı ve kilimcileri gezdim. Çini, hat ve ebru sanatlarını inceledim ve geleneksel Türk sanatlarını araştırdım. Türkiye’ye geldiğim zaman sağlıklı bir toplum, insanlık gördüm ve güzel sanatlar alanının zengin olduğunu gördüm. Ve bunun sırrının insanda olduğunu gördüm. Şayet insan güzel ahlaklı ise sanatı da güzeldir. Sonunda “Türk Geleneksel Sanatı “ diye bir kitap yazdım.
Sanat içinde kültür var, kültürü nasıl buluyoruz? Bu sebepten sanat en derin nokta, kültür hakkında bilgi sahibiysek sanatı da buluyoruz.””
Velhasıl günümüzde internet, televizyon, diziler bize güçlü olanın, sanat, fikir ve kültürlerini dayatıyorlar. Artık arada sınırlar yok, bunlara çok kolay ulaşılıyor. Bizler dedemizin o engin incelik ve insanlık ve de birikimlerine, bu güçlü akımlar karşısında, nasıl sahip çıkılacak, birikimlerini ilerletip, yaşayabileceğiz? Ki böyle bir niyetimiz var mı?
Celil Altınbilek
14.11.2023
FACEBOOK YORUMLAR