Doç.Dr. Faiq ELEKBERLİ

Doç.Dr. Faiq ELEKBERLİ

Hakkında


Doç. Dr. Faig Elekberli 

Faik Elekberli 1977 yılının nisan ayının 12-de Gedebey ilinin Deyirmandağ köyünde dünyaya göz açmıştır. 1994 yılında  Mehmet Emin Resulzade adına Bakü Devlet Üniversitesinin Sosyal Bilimler ve Psikoloji fakültesini kazanmış ve 1998 yılında felsefe dalında eğitimini tamamlamıştır.  1999-2001 yıllarında Bakü Devlet Üniversitesinin magistraturasında master gibi felsefe tarihinde egitimini tamamlamıştır.
2005 yılında Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Felsefe Enstitütüsünde  "ХХ yüzyılda Azerbaycanın sosyal-siyasi ve felsefi fikir tarihinde Mehmet Emin Resulzadenin yeri ve rölü" mevzusunda doktora tezini savunarak felsefe doktoru unvanını kazanmıştır. 2013 yılında ise felsefe tarihi alanında doçentlik unvanını kazanmıştır.
Bir çok dergi ve gazetelerde (“Türküstan”, “Türk yurdu”, “Şark felsefesi sorunları”, “Türkologiya”, “Felsefe”, “Din araştırmaları”, “Devlet ve din” vb.), internet sayfalarına (philosofy.az, bao.az, turkustan.az, paralel.az vb.) bilimsel, felsefi, siyasi-ideoloji makaleler yazıyor. Türk felsefesi, Türk medeniyeti, Azerbaycan Türk felefesi tarihi, Türk felsefesi tarihi, azerbaycançılık, türkcülük, islamcılık, modernleşme, milli ideya, milli ahlak, milli kimlik, milli şüur, uygarlık vs. dallarda araştırmalar yapıyor.
Hazırda Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Felsefe ve Sosyoloji Enstitütüsünün "Türk Halklarının Felsefi Fikir Tarihi ve Muasır Felsefesi" bölüm müdürüdür. Ayni zamanda Bakü Devlet Universitesi ve Azerbaycan Emek ve Sosyal Münasipetler Akademisinde dersler vermektedir.   
2016ci yıldan Bütöv Azerbaycan Ocakları (BAO) Sivil Toplum Kuruluşunun Türk Dünyası İlişkileri üzre başkan yardımcısıdır.
Monografi ve kitabları:

  1. Muhammed Emin Resulzadenin Dünya Görüşü. Konya, Buğra Yayın Evi, 2014

  2. Milli idoloji sorununa tarihi-felsefi bahış". İki ciltte. Bakü, 2011, 2014

  3. Turan Uyğarlığına Giriş: Turan Mefkuresi ve Tanrıcılık.Ankara,Astana yayınları, 2020

  4. Azerbaycan Türk Felsefesi ve İçtimai Fikir Tarihi (XIX-XX. Yüzyıllar). 3 ciltte, I Cilt. Ankara, Astana yayınları, 2021,2022, 2023.

  5. Bir Vatandan Bir Vatana: Elmas Yıldırım. İstanbul, Türk Edebiyatı Vakfi yayınları, 2022, 88 seh. (hemmüellif)

  6. Karabağdan Doğan Güneş ve Ay: Hurşidbanu Natevan ve Fatma Kemine. İstanbul, Türk Edebiyatı Vakfi yayınları, 2022, 72 seh. (hemmüellif)

  7. Türk Ruhunun Söz Bayrağı: Ahmed Cavad. İstanbul, Türk Edebiyatı Vakfi yayınları, 2022, 96 seh. (hemmüellif)

  8. Yürüyordu Çırpınan Bir Yürekle. Abdulla Şaik ve Şiirileri. İstanbul, Ötüken, 2022, 192 s. (hemmüellif)

  9. Bağımsızlığa Adanmış Ömür Yusuf Vezir Çemenzeminli.İstanbul, Türk Edebiyatı Vakfi yayınları, 2023. 68 s. (hemmüellif)


Türkiye, Kazakistan, Kırığızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Gürcistan və diger ülkelerde onlarla sempozyum ve kongrelere katılmışdır…                                          

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Felsefe ve Sosioloji Enstitüsü “Türk Halklarının Felsefi Fikir Tarihi ve Muasır Felsefesi” şübesinin müdürü.